Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till listan 

Älvsered församling i Falkenberg


 

Församlingen har medeltida ursprung och låg i Västergötland. Den har tillhört  Mjöbäcks pastorat i Kinds kontrakt men tillfördes Fagereds pastorat då länsgränsen flyttades. Älvsered är idag annexförsamling i pastoratet Fagered, Källsjö, Ullared och Älvsered i Göteborgs stift.

Älvsereds kyrka är en vit träkyrka i nyklassicistisk stil, byggd 1836-1837 och invigd den 2 december 1838 av kyrkoherde Sven Johan Meuller. Den ersatte då en äldre träkyrka. Älvsereds kyrka är församlingskyrka i Älvsereds församling i Falkenbergs kommun.

Den tidigare kyrkan var belägen knappt 2 km söder om den nuvarande kyrkplatsen och denna plats med ödekyrkogård finns nu utmärkt med en minnessten. Den används ibland för friluftsgudstjänster.

Från den gamla kyrkan är dopfunten, en äldre kyrkklocka och en takkrona bevarad. Dopfunten från 1200-talet är tillverkad i Fagered i ”dopfuntsverkstaden” vid den så kallade Funtaliden. Kyrkklockan gjuten på 1300-talet av mäster Håkan är en av de äldsta klockorna som finns i bruk i Sverige. Den gamla mässingskronan har fått tre kopior och de hänger tillsammans i den nya kyrkan.

Den nya kyrkan inreddes av bildhuggare Johannes Andersson i Mjöbäck. Predikstolen är intakt från den tiden och målad i sina ursprungliga färger, annars fick kyrkan en nästan helt ny inredning vid den omfattande renoveringen 1978.

Den nuvarande orgeln, byggd 1964 av Tostareds Kyrkorgelfabrik har 13 stämmor.

 
Textkälla: Sammandrag av olika källor. / Siv Bergenek
Foto: Sven-Arne Svensson 

 

 ©2011 Sveriges Släktforskarförbund
 Observera att alla bilder på denna webbsida är skyddade av upphovsrätten.