Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till listan 

Drängsered församling i Hylte


 

Drängsereds församling är sedan 2014 en församling i Torups pastorat i Göteborgs stift. Församlingen ligger i Hylte kommun i Hallands län. Församlingen har medeltida ursprung och var tom 1961 moderförsamling i pastoratet Drängsered och Krogsered. Från 1962 – 2013 annexförsamling i pastoratet Torup, Kinnared och Drängsered.

Drängsereds kyrka uppfördes 1780-1783. På platsen har det tidigare legat två kyrkor, varav den senare var helgad åt Sankt Olof. Den nuvarande kyrkan är uppförd i sten och troligen är den byggd på delar av den medeltida stenkyrkan. Drängsereds kyrka invigdes av prosten Johan Aurelius Getinge den 30 januari 1785. Den fick då namnet Sophia Magdalena kyrka efter Sveriges drottning, Gustav III:s maka.

Kyrkans förmodligen äldsta klenod, en Mikaelskulptur är från 1500-talet och står vid uppgången till predikstolen. Dopfunten av malm är daterad 1617. Predikstolen från 1628 bär text på danska och kyrkklockorna är från 1794. I korets båda sidor står bänkar med skulpterade och målade bänkgavlar från 1628. I vapenhuset finns tre tavlor med series pastorum. Där hänger också en kungörelsetavla där ramen är från 1623.

Kyrkogården inramas av en kraftig stenmur med innanför liggande rader av lövträd samt häckar.
Textkälla: Sammandrag av olika källor. / Siv Bergenek
Foto: Sven-Arne Svensson 

 

 ©2011 Sveriges Släktforskarförbund
 Observera att alla bilder på denna webbsida är skyddade av upphovsrätten.