Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till listan 

Falkenberg församling i Falkenberg


 

Falkenbergs församling i Falkenberg – Skrea pastorat ligger i Göteborgs stift. Församlingen har medeltida ursprung och före 1508 fanns både Gamla Falkenberg och Nya Falkenberg. Till församlingen hör tre kyrkor och tre kyrkogårdar.

S:t Laurentii kyrka är Falkenbergs äldsta byggnad och bär på en spännande historia. Kyrkan var byggd omkring år 1300. Den brändes ned på 1500-talet men återuppbyggdes. När Falkenberg fick sin nya kyrka 1892, användes S:t Laurentii till både gymnastiksal, filmvisnings- och föreläsningslokal. Kyrkan blev återinvigd på 1920-talet och är idag en populär kyrka för dop och vigslar.

Falkenbergs kyrka uppfördes efter ritningar av arkitekt Adrian Peterson i nygotisk stil och invigdes 1892. Kyrkan har sedan renoverats 1958 och 2008. En dopfunt av trä är från 1885 och en nyare dopfunt av sten är daterad 1958, skulpterad av Walter Bengtsson.

Hertings kyrka i stadsdelen Herting invigdes den 21 juni 1972 av biskop Bertil Gärtner. På gräsmattan norr om kyrkan står en klockstapel med en klocka, gjuten av Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Klockstapeln invigdes 1973.

Kapellkyrkogården togs i bruk 1881.  Ett kapell byggdes 1916 och gav namn åt kyrkogården. På kyrkogården finns kistgravar, urngravar och en minneslund.

Skogskyrkogården är Falkenbergs största begravningsplats. Den första gravsättningen skedde 1942. På kyrkogården finns kistgravar, urngravar, minneslund och en askgravlund.

Tidigare har begravningar skett i S:t Laurentii kyrka och på den tillhörande kyrkogården.

Fotot visar Falkenbergs kyrka 2012, fotograferad av Elisabeth Fagerberg.
Textkälla: Sammandrag av olika källor. / Siv Bergenek
Foto: Elisabeth Fagerberg 

 

 ©2011 Sveriges Släktforskarförbund
 Observera att alla bilder på denna webbsida är skyddade av upphovsrätten.