Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till listan 

Arvika Västra församling i Arvika


Arvika socken har existerat sedan 1200-talet och kom att bli moderförsamling i ett pastorat med Älgå, Ny och Gunnarskog som annexförsamlingar. 1849 avskildes de nordligaste delarna av Gunnarskog till en ny församling, Bogen. Gunnarskog och Bogen avsöndrades 1871 till ett särskilt pastorat.

I Arvika socken anlades 1811 en köping som fick namnet Oscarstad eller från 1821 Arvika köping. Den växande folkmängden i köpingen gjorde att köpingen avskildes till ett eget pastorat 1909. 1944 inkorporerades hela landsförsamlingen med staden i borgerligt hänseende. Därvid ändrades församlingarnas namn, så att Arvika landsförsamling blev Arvika Västra församling, och Arvika stads församling blev Arvika Östra församling. Namnen kommer av församlingskyrkornas läge i förhållande till varandra. Arvika Västra pastorat hade fortfarande Älgå och Ny som annexförsamlingar. Sedan 2002 ingår alla fyra församlingarna i Arvika pastorat.

Kyrkan ligger vid en vindlande å, vilken föranlett namnet. Förleden ar- är genitiv av fornsvenskans ? "å", och efterleden vika[r] är pluralis av vik i dess äldre betydelse av "vikning, vindling, krök". Arvika Västra är en av Jösse härads elva socknar.
Textkälla: http://www.varmlandsrotter.se/varmland/s-arvika_vastra-start.htm
Foto: Gunnar Jonsson 

 

 ©2011 Sveriges Släktforskarförbund
 Observera att alla bilder på denna webbsida är skyddade av upphovsrätten.