Sveriges Släktforskarförbund

Tillbaka till listan 

Askome församling i Falkenberg


 

Askome kyrka är församlingskyrka i Vessige församling i Göteborgs stift. Askome socken har medeltida ursprung. Vid kommunreformen 1862 övergick de kyrkliga frågorna till Askome församling som sedan uppgick i Vessige församling 2006.

Det fanns en medeltida kyrka som eldhärjades och ersattes av en träkyrka på 1500-talet. Den nuvarande kyrkan i vitrappad gråsten byggdes 1779-1780 efter ritningar av Johan Fredrich Röhr och den invigdes 1:a söndagen i advent 1780.

Predikstolen och altaruppsatsen är från 1600-talet och fanns i den tidigare kyrkan. Den sexkantiga dopfunten av trä är troligen gjord av Tuve Falk i Hasslöv. Takmålningarna från 1789 är utförda av kyrkomålare Johan Christian Weistern. Han har också målat läktarbarriären med de tre jungfrurna. Askome kyrka tillhör de kyrkor som fick sina dekorativa kyrkomålningar övermålade på 1800-talet. Vid renoveringen 1919 togs målningarna fram igen. Tornuret är från 1804 och de båda kyrkklockorna, gjutna i Göteborg, är från 1830-talet. Ett solur som tillkom 1780 då kyrkan byggdes har initialerna J C K målade ovanför uret. De står för den dåvarande kyrkoherden John Christoffer Kjerrulf.
Textkälla: Sammandrag av olika källor. / Siv Bergenek
Foto: Elisabeth Fagerberg 

 

 ©2011 Sveriges Släktforskarförbund
 Observera att alla bilder på denna webbsida är skyddade av upphovsrätten.